Hynetwork Services (HNS), dochteronderneming van Gasunie, is van plan in de provincie Groningen een transportnet voor waterstofgas aan te leggen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) coƶrdineert de besluiten en vergunningen. Dit waterstofnetwerk is in eerste instantie bedoeld voor grootschalige gebruikers, zoals industriƫle bedrijven in de Eemshaven en in Delfzijl.
In het duurzame energiesysteem van de toekomst speelt CO2-vrije (groene) waterstof een onmisbare rol. Waterstof kan onder meer worden ingezet als vervanger voor aardgas. Om dit mogelijk te maken wordt een landelijk waterstofnetwerk aangelegd om waterstof te transporteren. Het waterstofnetwerk in Groningen is onderdeel van het landelijk waterstofnetwerk van HNS, dat grote industriegebieden met elkaar, met waterstofopslag en met het buitenland verbindt.
Dit waterstofnetwerk is in eerste instantie bedoeld voor grootschalige gebruikers, zoals de Eemshaven en de industrie in Delfzijl. De industrie in Nederland is verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de CO2-uitstoot in ons land. Het waterstofnetwerk helpt bedrijven over te stappen op waterstof en versnelt zo de energietransitie in de regio.
Het uitgangspunt voor dit waterstofnetwerk is het hergebruik van bestaande leidingen die nu nog in gebruik zijn voor het gastransport. Waar dit niet mogelijk is, komen nieuwe leidingen onder de grond. Daarnaast komen er enkele nieuwe bovengrondse installaties. Het waterstofnetwerk in Noord-Nederland zal volgens de huidige planning vanaf eind 2026/begin 2027 operationeel zijn.
U kunt voor meer informatie terecht op de website van Bureau Energieprojecten (EZK) en van HNS.