Constructie
De getijdenduiker heeft een betonnen koker van bijna 92 meter lang, met een doorsnee van 2 meter hoog en 3,5 meter breed. Door deze buis stroomt straks zout water het gebied in en uit. De koker heeft openstaande schuiven. Bij extreem hoog water worden de schuiven gesloten. In de dijk komt een bedieningsruimte. Bij de ingang en uitgang van de buis brengen we bodembescherming aan. Zo voorkomen we dat de bodem uitgehold wordt door het snel stromende water.
Veiligheid
De constructie maakt deel uit van de waterkering. Het waterschap stelt hoge eisen aan de afsluiting. Als het nodig is, bijvoorbeeld bij stormvloed, kan de getijdenduiker helemaal dicht. Er kan dan geen zeewater naar binnen stromen.
Bouw doorlaatduiker
Naast de getijdenduiker plaatst de provincie een 'doorlaatduiker' tussen beide delen van het tussengebied. De duiker bestaat uit twee kokers waardoor gefilterd zeewater van het zuidelijk deel naar het noordelijk deel stroomt en andersom. Dit zoute water is belangrijk voor ondernemers die zeewier en schaal- en schelpdierengaan kweken. De bouw van de doorlaatduiker begint waarschijnlijk in oktober-november 2024. Volgens de planning is de duiker dan in de zomer van 2025 klaar. Tijdens de bouw is het fietspad naar het strandje van Bierum afgesloten. Fietsers kunnen het strandje via Nieuwstad bereiken. Voor wandelaars wordt een looppad langs de bouwlocatie gemaakt.