Kustontwikkeling Eemszijlen

Het kustgebied van de gemeente Eemsdelta voorbereiden op de toekomst. Dat is het doel van Eemszijlen. Een toekomst waarin de zeespiegel stijgt, het land en de akkers achter de dijk dalen en de waterafvoer verandert. Een belangrijk uitgangspunt is een goede balans tussen economie en ecologie en oog voor de leefbaarheid in het gebied. De komende tijd gaat de gemeente Eemsdelta in gesprek met de bewoners van Borgweer, Termunten en Termunterzijl over hun wensen voor de toekomst. Daarna kijken we of we met samen met de inwoners een plan kunnen maken dat voorbereid is op de toekomst. Op basis daarvan neemt de stuurgroep kustontwikkeling Eemszijlen een besluit  over de vervolgstappen.

Het project is in deze fase:

1 verkenning

Groote Polder

De Groote Polder ligt voor een deel laag, zo'n 2 meter onder de zeespiegel. Nergens in Nederland is het verschil tussen het peil voor en achter de dijk zo groot als hier. Dit gebied is namelijk één van de snelst dalende kustgebieden van Nederland. Als we hier niets doen, gaat de kwaliteit op termijn verder achteruit en komt het huidige gebruik voor wonen, landbouw, recreatie en ander gebruik onder druk te staan. We moeten iets doen, zodat het ook voor toekomstige generaties prettig blijft om te wonen, werken en recreëren.Voor de ontwikkeling van het gebied kijken we niet alleen naar de Groote Polder naar een breder gebied vanaf de Groote Polder, landinwaarts tot aan de Warvenweg tussen de dorpen en het industriegebied Oosterhorn. Een veel gehoorde wens is het verlengen van de Wal van Borgsweer om een groene bufferzone in te richten tussen de industrie en de dorpen. Samen met bewoners kijken we hoe we het gebied het beste kunnen inrichten.

Ruimte voor natuur

Het water van de Eems-Dollard is te troebel door te veel slib. Vroeger kon het slib bezinken in de kustzone maar door de aanleg van stevige dijken lukt dit niet meer. Hierdoor staat de natuur in de Eems-Dollard onder druk. Het is daarom belangrijk om de hoeveelheid slib in de Eems-Dollard te verminderen. We hebben dan ook de ambitie om de natuur te laten herstellen en meer ruimte te geven om slib in de kustzone te laten bezinken. Zo wordt de kustzone verstevigd en herstellen we tegelijkertijd de natuur.

Over welk gebied gaat het?

De Groote Polder is een binnendijks gebied van 40 hectare bij Borgsweer, dat ooit voor de helft bedoeld was voor de industrie. Op dit moment staan daar onder andere bomen en ligt er een camping. Voor de ontwikkelingen van de Groote Polder kijken we verder dan alleen de contouren van de Groote Polder.

Meer over het plangebied

Wat hebben we tot nu toe gedaan?

In april 2024 is de (Ontwerp) Voorkeursbeslissing gepubliceerd. Hierop konden zienswijzen ingediend worden. Er kwamen 34 reacties binnen. Op basis van de zorgen die in de zienswijzen naar voren komen, heeft de stuurgroep Eemszijlen besloten een pas op de plaats te maken. Daarmee is de Ontwerp Voorkeursbeslissing van tafel.

De planning

De Ontwerp-Voorkeursbeslissing (het voorkeursalternatief) lag van 10 april tot en met 4 juni ter inzage. De zienswijzen zijn beantwoord en in oktober 2024 besproken met de indieners. Voordat een besluit wordt genomen over het vervolg van de plannen, gaat de gemeente Eemsdelta eerst in gesprek met bewoners van de zuidelijke dorpen over hun wensen over de leefbaarheid. Halverwege 2025 neemt de stuurgroep Kustontwikkeling Eemszijlen een besluit over het vervolg.

Meer over de planning

Heeft u vragen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de omgevingsmanagers:

•    Peter van Dijken, telefoon 06 - 38 74 39 04, e-mail grootepolder@provinciegroningen.nl;
•    Evelien Meinders, telefoon 06 - 52 76 17 48, e-mail grootepolder@provinciegroningen.nl.

Betrokken partijen