Veelgestelde vragen

Proces

De Baanbreker Vrijetijdseconomie was een onderdeel van Nationaal Programma Groningen. In september 2024 is het programma onder leiding van de provincie officieel gestart. Vanaf dat moment is het programmateam aan de slag gegaan om input op te halen, resultaten te delen en te toetsen.

In een half jaar tijd hebben we veel ideeën opgehaald. Daarmee zijn we aan de slag gegaan. We hebben droombeelden, thema's en mogelijke doelstellingen geschetst voor de toekomst van de vrijetijdssector in Groningen. Deze lijnen hebben we in een tussentijds inspiratiedocument gedeeld, waarin we een voorproefje geven van de ambitieuze ideeën. Niets hierin staat vast. Het inspiratiedocument is bedoeld als een tussenstap, zodat we iedereen goed meenemen in het proces. Benieuwd? Bekijk het online document.

We verwachten in de aankomende zomer (2025) een uitvoeringsplan te presenteren. Tot die tijd zijn we bezig met het verwerken van data, keuzes maken en concretiseren van de aanpak.

Meedenken, meedoen en op de hoogte blijven

Jazeker, op meerdere manieren. Er is een vertegenwoordiging van ondernemers betrokken bij de Baanbreker. Daarnaast hebben we meerdere ondernemersavonden bezocht om input op te halen. Verder is er elke paar maanden een netwerkbijeenkomst waarvoor we ook ondernemers uitnodigen, zoals op 6 september in Ter Apel, 7 november in Haren en 3 februari in Slochteren.

Ondernemers en organisaties die willen aansluiten bij het netwerk om op de hoogte te blijven en input te geven, zijn welkom om zich aan te melden. Dat kan via baanbrekerVTE@provinciegroningen.nl. Geef hierbij je naam, functie en organisatie even door.

Informatie is te vinden op de website van de provincie Groningen. Daarnaast zijn er regelmatig netwerkbijeenkomsten waarin we ook inhoudelijke updates geven. Aanmelden kan via baanbrekerVTE@provinciegroningen.nl.

Initiatieven en geld

We zijn blij met goede initiatieven. Omdat we nu werken aan een uitvoeringsplan kunnen er nu nog geen projectaanvragen ingediend worden. Reacties op het inspiratiedocument zijn wel welkom! Deze kun je insturen via dit formulier.

Op dit moment nog niet. De financiering van het plan wordt momenteel onderzocht, zoals vanuit de Economische Agenda, provinciale middelen en (co-)financiering door marktpartijen.

Nee, dat is nu niet het geval.

Achtergrond

Dit valt onder de verantwoordelijkheid van de provincie Groningen. Bestuurlijke trekker is gedeputeerde Susan Top.

De Baanbreker Vrijetijdseconomie is gestart als onderdeel van Nationaal Programma Groningen.

De Economische Agenda Nij Begun is bedoeld is om de brede welvaart van Groningen te versterken. Hierbij zijn drie speerpunten vermeld in het startdocument, waaronder energietransitie, gezondheid en economie van het landelijk gebied. Vrijetijdseconomie is als een van de kansrijke sectoren.

Bij vrijetijdseconomie gaat het over alle activiteiten die buitenshuis worden ondernomen door bewoners en bezoekers in een gebied, die gericht zijn op ontspanning, plezier, iets leren of samen zijn. Van een middagje naar een museum, uiteten of een speeltuin bezoeken tot een weekendje weg of vakantie van meerdere weken. Het gaat om alle (dag) recreatieve activiteiten. Recreatie en toerisme zijn termen die ook vaak gebruikt worden.

Er zijn meerdere redenen om in te zetten op deze sector. Allereerst is vrijetijd een steeds belangrijker onderdeel van het leven van mensen. Het is de tijd waarin we kunnen ontspannen, plezier hebben, samen zijn, iets leren of ontdekken. Het draagt daarmee steeds sterker bij aan het welzijn van de inwoners. Maar daarnaast levert vrijetijdseconomie ook werkgelegenheid en geld op en kan daardoor dus bijdragen aan de algehele economie van de provincie. Hiermee stimuleert deze sector ook de leefbaarheid in de dorpen, omdat er voorzieningen beter op peil blijven. Tenslotte draagt de vrijetijdseconomie bij aan de identiteit en het imago van en daarmee ook de trots voor de provincie.

In het programma van de Baanbreker vrijetijdseconomie kijken we naar hoe de sector kan worden ontwikkeld op een manier die past bij de identiteit van Groningen en de bewoners. Het doel is dat op termijn alle inwoners profiteren van de vrijetijdseconomie. Bijvoorbeeld door meer banen, een prettige leefomgeving en behoud van voorzieningen. Massatoerisme past in deze context dus niet.