Vogelgriep is erg besmettelijk voor wilde watervogels en pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen). Het hangt van de virusvariant af hoe ernstig het ziektebeeld is. De dieren kunnen overlijden, ernstig ziek worden of alleen milde ziekteverschijnselen vertonen.
De kans is klein dat het vogelgriepvirus mensen besmet. Dit kan alleen bij direct en intensief contact tussen besmette vogels en mensen. Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking.
Mensen kunnen het virus wel verspreiden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als ze via hun schoenen of kleding in contact zijn geweest met het virus. Raak daarom de dode vogels nooit aan. En vermijd gebieden waar het vogelgriepvirus heerst.
Informatie voor commerciƫle pluimveehouders met zieke of dode vogels vindt u op de website van de NVWA.
Het is belangrijk dat dode vogels snel en goed worden opgeruimd. Wie dat doet is afhankelijk van de situatie. Op de website van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) vindt u informatie wie de dode vogels opruimt.
Probeer zo veel mogelijk de rust te bewaren in gebieden waar veel watervogels zijn. Heerst er in deze gebieden vogelgriep? Vermijd dan het gebied. Zo voorkomt u verdere verspreiding van de vogelgriep.
Daarnaast helpt u mee door in natuurgebieden het volgende te doen: