Wat moet u doen als u een wolf heeft gezien? En hoe verder als u als dierhouder te maken heeft gehad met een aanval van een wolf? Dat leest u op deze pagina.
Heeft u een wolf gezien? Dan kunt u dit melden bij Wolven In Nederland. Als er wolven zijn gesignaleerd start het wolvenprotocol van het Interprovinciaal wolvenplan. Vermoedelijke schade door de wolf bij landbouwhuisdieren kunt u melden bij BIJ12.
Dierhouders kunnen na een aanval van een wolf kosteloos gebruik maken van een afweerraster. De provincie Groningen heeft tien van deze noodsets beschikbaar, via de leverancier Solarfence. Het afweerraster wordt dezelfde dag gebracht om te voorkomen dat de wolf een tweede keer kan toeslaan. Hierbij hoeft niet eerst bewezen te worden dat het om een wolf gaat.
Als u ergens een dier gewond of dood aantreft, kunt u rechtstreeks de leverancier Solarfence uit Beilen bellen. Solarfence brengt dezelfde dag een omheining. Als dierhouder zet u zelf het afweerraster op. Het afweerraster wordt na dienst te hebben gedaan, mogelijk na een aantal weken, in overleg weer opgehaald. De leverancier helpt u bij het weghalen van het afweerraster en loopt deze na. Beschadigingen aan het afweerraster zijn voor eigen rekening.
Het wolfwerende afweerraster bestaat uit 4 keer 100 meter afweerraster, inclusief stroomdraad en bijbehorende palen. Verder is een accu en zonnepaneel aanwezig om de stroomvoorziening op peil te houden. Het afweerraster voldoet geheel aan de richtlijnen van het landelijke wolvenplan.
Naast het lenen van een tijdelijk afweerraster raden we u ook aan een melding te doen via Bij12. Op deze website kunt een schadevergoeding aanvragen. Ook staan hier preventieve maatregelen die u kunt nemen om dieren tegen de wolf te beschermen. Mocht na onderzoek van Bij12 blijken dat het niet om een wolvenaanval ging, dan heeft dat geen financiƫle gevolgen voor het geleende afweerraster van de provincie.