Wat biedt een uitvoeringsprogramma?
Het Uitvoeringsprogramma (pdf) geeft een beschrijving van de lopende activiteiten en projecten op het gebied van Energie en ook hoe en met wie we hieraan werken. Het programma is een vervolg op het Uitvoeringsprogramma Energie 2021-2022.
Doel en reikwijdte
Het Uitvoeringsprogramma bevat geen nieuwe beleidskeuzes. Dat gebeurt via de nieuwe Omgevingsvisie en het Programma Energie, die naar verwachting in 2025 worden vastgesteld. In het Programma Energie staat hoe een toekomstig energiesysteem er mogelijk uit kan komen te zien. Op basis hiervan maken we dan een nieuw Uitvoeringsprogramma.
Betaalbaar, beschikbaar, betrouwbaar en bestendig energiesysteem
De energietransitie moet er vooral aan bijdragen dat Groningen een fijne plek is én blijft om te wonen en te werken. Daarom moet de energietransitie niet meer als los onderwerp, maar juist in samenhang met andere beleidsvelden worden bekeken. In het Uitvoeringsprogramma - en ook later in het Programma Energie - hebben we hier aandacht voor.
We werken toe naar een:
- brede en toekomstbestendige energiemix die leidt tot voldoende duurzame, betaalbare, betrouwbare, beschikbare én veilige energie voor bewoners en bedrijven;
- innovatieve, groene en daarmee toekomstbestendige economie, met een bloeiende industrie en dito werkgelegenheid;
- gasloze gebouwde omgeving en een afname van energie-armoede;
- gezonde leefomgeving met hoge ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit;
- provincie waarin alle mobiliteit en infrastructuur volledig (van de bron tot het wiel) fossielvrij is, vrij van andere schadelijke emissies en volledig circulair;
- energietransitie met draagvlak, die Groningers mee kúnnen en wíllen maken.