Uitreiking Waarde-Ringen tijdens Week van ons eten

Tijdens het Voedselsymposium in het Forum ontvingen drie Groningers vandaag een Waarde-ring. Zij kregen deze prijs als blijk van waardering voor hun inspanning om de band tussen voedsel, landbouw en de samenleving te verbeteren. Boeren, tuinders, vissers, maar ook slagers en bakkers, bierbrouwers en andere voedselmakers en -liefhebbers zijn van waarde voor Groningen.

Uitreiking Waarde-Ringen tijdens Week van ons eten

Tijdens het Voedselsymposium in het Forum ontvingen drie Groningers vandaag een Waarde-ring. Zij kregen deze prijs als blijk van waardering voor hun inspanning om de band tussen voedsel, landbouw en de samenleving te verbeteren. Boeren, tuinders, vissers, maar ook slagers en bakkers, bierbrouwers en andere voedselmakers en -liefhebbers zijn van waarde voor Groningen.

Henk Emmens (gedeputeerde provincie Groningen voor landbouw, natuur en economie) reikte maandagmiddag voor het tweede jaar drie Waarde-Ringen uit. De Groningers die de prijs kregen zijn: Piet Glas en Angela Rijnen van de Eikemaheert (categorie landbouw/visserij), Gezinus Winters van restaurant Wadapartja (categorie horeca) en Rosbina Tarigan medewerker van Wijkteam Oosterpark (categorie gezondheid/leefbaarheid).

Op de foto, van links naar rechts: Gezinus Winters (winnaar), gedeputeerde Henk Emmens, Rosbina Tarigan (winnaar) en Jos Meijers (winnaar van vorig jaar).

Winnaars

Piet Glas en Angela Rijnen van de Eikemaheert (categorie landbouw/visserij) zijn ondernemende boeren die zich blijven ontwikkelen. Van een gangbaar akkerbouwbedrijf naar biologisch, met de teelt van appels, biologische vleeskippen en een speciaal soort erwt: 'het wonder van Scheemda'. Dat zelf aftrek vindt in de randstad. Zij verdienen deze Waarde-ring voor de heel eigen en aansprekende wijze waarop zij vertellen over het leven op de boerderij en hun bedrijf. Daarnaast ondersteunen zij de volgende generatie boeren door tuinders de mogelijkheid te geven een tuinderij te starten op het boerenerf van de Eikemaheert.

Gezinus Winters heeft samen met zijn partner twee restaurants in de stad Groningen: Wadapartja Zuiderdiep en Wadapartja Westerhaven (categorie horeca). In beide restaurants zit ook een winkeltje. Gezinus vindt dat er in de provincie Groningen veel boeren, tuinders en vissers zijn die mooie producten aanbieden. Met Wadapartja wil hij deze lokale producenten een podium bieden. Beide restaurants en winkels werken daarom zoveel mogelijk met lokale producten.

Rosbina Tarigan, medewerker Wijkteam Oosterpark (categorie gezondheid/leefbaarheid) zet zich in voor gezond eten voor kinderen uit achterstandsgezinnen in de Groningse Oosterparkwijk. Voor deze kinderen is er niet altijd voldoende en gezond eten. Rosbina kookt maaltijden met en voor de kinderen. Zij verdient deze prijs omdat zij veel op de achtergrond werkt. Haar inspanningen worden daardoor niet altijd gezien. Maar haar initiatief heeft een positief effect op de levens van kinderen in de Oosterparkwijk.

Week van ons eten

Als landbouw provincie steunt Groningen de Week van ons eten met het uitreiken van de Waarde-Ringen en het Voedselsymposium (in samenwerking met landbouwinnovatie programma Fascinating). De Week van ons eten is de nationale week (5 t/m 12 oktober) waarin we proberen Nederland een beetje bewuster te maken van ons eten. Via honderden activiteiten kan iedereen meedoen. Meer informatie is te vinden op www.deweekvanonseten.nl.