Sneller isoleren met subsidies
Het Nationaal Isolatie Programma (NIP) van de Rijksoverheid helpt om huizen duurzamer te maken. Het doel is om 2,5 miljoen woningen te isoleren vóór 2030. Voor huiseigenaren in Groningen en Noord-Drenthe is er ook de subsidieregeling Nij Begun. Met deze regelingen wordt er verwacht dat er de komende tijd meer mensen hun woningen willen isoleren. Vanwege de omgevingswet moet er natuurvriendelijk worden geïsoleerd.
Natuurvriendelijk isoleren
In muren of onder dakpannen van huizen kunnen beschermde dieren wonen, zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Bij isolatie kunnen deze dieren in gevaar komen. Om deze dieren te beschermen, moet er vooraf een ecologisch onderzoek plaats vinden. Als er dieren worden gevonden moet er een flora- en fauna-activiteiten omgevingsvergunning worden aangevraagd. Dit proces kan soms wel anderhalf jaar duren. Dat zorgt voor vertragingen bij verduurzamingsprojecten. Met het tijdelijk gedoogbeleid biedt de provincie Groningen nu een oplossing om isolatiewerkzaamheden verantwoord te versnellen.
Gedoogbeleid
Met het gedoogbeleid mogen particulieren in Groningen hun huizen laten isoleren zonder vergunning of onderzoek, als er aan deze voorwaarden wordt voldaan:
- Het isolatiebedrijf moet gecertificeerd zijn in natuurvriendelijk isoleren.
- De isolatie gebeurt niet tijdens kwetsbare periodes, zoals de broed- en winterslaapperiode.
- Er worden alternatieve verblijfplaatsen gemaakt voor dieren, zoals vleermuiskasten of nestkasten. Het beleid is tijdelijk. Het geldt tot er een Soortenmanagementplan (SMP) en de bijbehorende vergunningen beschikbaar zijn.
Meer informatie
Meer informatie over het gedoogbeleid staat in het Provinciaal Blad. Wil je weten hoe je natuurvriendelijk kunt isoleren of waar je een gecertificeerd isolatiebedrijf kunt vinden? Kijk dan op provinciegroningen.nl/natuurvriendelijkisoleren.