Werken aan taalvaardigheden
Het terugdringen van laaggeletterdheid heeft positieve effecten op de levenskwaliteit van mensen. Het verbetert de toegang tot bijvoorbeeld werk, onderwijs, gezondheid.
Voor veel mensen die laaggeletterd zijn is de drempel hoog om mee te doen aan cursussen. Dit komt vaak door schaamte of negatieve ervaringen met leren. Enkele gemeenten hebben goede ervaringen met het aanbieden van cursussen waarbij taalontwikkeling wordt gecombineerd met andere onderwerpen. Het gaat om aanbod voor volwassenen waarbij aandacht voor taal niet expliciet als doel wordt genoemd. Voorbeelden zijn cursussen als 'Gezond koken met een klein budget' of 'Slim verkopen op Marktplaats'. Tegelijkertijd is er ook aandacht voor lezen, schrijven en omgaan met de computer.
Subsidie voor gemeenten
Groningse gemeenten hebben aangegeven te willen experimenteren en innoveren als het gaat om het ontwikkelen van alternatief aanbod op het gebied van laaggeletterdheid. Vaak hebben gemeenten hiervoor onvoldoende financiële middelen beschikbaar. Groningse gemeenten kunnen van 23 oktober 2024 tot 27 november 2024 een subsidie van € 10.000,- aanvragen bij de provincie Groningen. In het najaar van 2025 delen gemeenten hun ervaringen en resultaten tijdens een provinciale bijeenkomst.