Circulaire bedrijventerreinen
De VCG werd in 2023 opgericht en heeft inmiddels al bijna 70 leden. Tot nu toe werd een aantal bijeenkomsten georganiseerd over onder meer circulair en biobased bouwen (een manier van bouwen waarbij CO2 wordt opgeslagen in het bouwmateriaal). Nu gaat de vereniging ook aan de slag met concrete projecten. Zo wordt er een programma ontwikkeld rondom circulaire bedrijventerreinen in de provincie. Dit gaat onder meer over hoe bedrijven elkaars restmaterialen kunnen benutten en zo hun afval kunnen verminderen. Ook is er aandacht voor thema's als circulair plastic en textiel.
Samenwerking
In Fryslân (Vereniging Circulair Friesland) en Drenthe (NICE) bestaan al vergelijkbare netwerkorganisaties. Door contact tussen de organisaties kunnen bedrijven uit de drie noordelijke provincies samen optrekken. Dit heeft bijvoorbeeld al geleid tot samenwerking binnen Europese projecten.
Toekomstbestendige economie
Als provincie zetten we ons in voor een circulaire economie die voorbereid is op de toekomst. Daarmee willen we negatieve gevolgen voor het milieu zo veel mogelijk beperken. Dit doen we onder meer door zuiniger met grondstoffen om te gaan. Uiteindelijk willen we dat er in de toekomst in Groningen geen grondstoffen meer verloren gaan. De activiteiten van VCG passen goed bij dit doel.