Binnen de pilot krijgen 18 promovendi (PhD'ers) van de Faculteit Science and Engineering de kans om hun technologische vinding te commercialiseren. Ze komen een jaar lang in dienst van de universiteit, krijgen begeleiding en leren over het ondernemerschap. Experts uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en investeerders doen de werving en selectie van de kandidaten.
Goed voorbeeld uit Zürich
De pilot is bedoeld om creatieve en baanbrekende ideeën en technologieën op te schalen naar een plan voor een eigen startup. Hoewel in Groningen voldoende potentieel aanwezig is, blijft het aantal succesvolle startups in vergelijking met andere regio's uit. De methode is bedacht naar een succesvol model van de technische universiteit Zürich.
Subsidie
De pilot krijgt bijna € 1,5 miljoen subsidie vanuit Nationaal Programma Groningen. Hiermee kunnen in de komende drie jaar 18 ideeën, met de potentie om uit te groeien tot een bedrijf, worden ondersteund. Innovatieve technologie kan een oplossing zijn voor maatschappelijke uitdagingen op gebieden zoals klimaat, voeding, veiligheid en gezondheid. De pilot moet de toekomstbestendigheid van de economie en de verduurzaming van de industrie in de provincie Groningen versterken.