Regionale economie wordt snel groener

Regionale economie wordt snel groener

Het bedrijfsleven in de provincie Groningen wordt met flinke stappen groener. Hier heeft het economisch programma Groningen@Work de afgelopen drie jaar aan bijgedragen. Er is met succes ingezet op behoud van banen door middel van scholing en het scheppen van werkgelegenheid.

Presentatie Groningen@Work

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol maakte donderdag, tijdens een ondernemersbijeenkomst in de Euroborg, de opbrengsten bekend van het economisch programma Groningen@Work. Een van de uitkomsten is dat er met €50 miljoen aan provinciale subsidiegelden meer dan €500 miljoen aan investeringen zijn ontstaan in de industrie. Iedere euro subsidie draagt dus voor 10 euro bij aan versterking van de regionale economie.

Werving

De provincie Groningen is meer dan ooit populair als vestigingsplaats bij het bedrijfsleven. Zoals het chemieconcern Avantium in Delfzijl. Avantium bouwt hier een nieuwe fabriek voor de productie van plantaardig plastic. In de Eemshaven komt een walsdraadfabriek van Van Merksteijn, een staalbedrijf dat werkt met een lage stikstofuitstoot en CO2. Bovendien produceert mouterij Holland Malt in de Eemshaven volledig duurzaam en emissievrij mout.

Banen

De afgelopen jaren  is tevens ingezet op digitalisering. Zo is met het bedrijfsleven gewerkt aan het testen van het 5G-netwerk en heeft de IT Academy Noord-Nederland 66 mensen omgeschoold tot software engineer. Daarnaast zijn uit een speciale regeling, het 'Coronafonds', 900 werknemers van bedrijven en instellingen bijgeschoold en is het kennisniveau van werkgevers en werknemers verhoogd. Uit het Coronafonds is bovendien het beschikbaar stellen van stageplaatsen gestimuleerd. Via de regeling werden 260 stageplaatsen ondersteund. Het zogenoemde 'Duizend banenplan' van provincie, gemeenten en UWV heeft inmiddels al ruim 1300 mensen duurzaam aan het werk geholpen.