In de tweede fase van het uitvoeringsprogramma richt de provincie zich voornamelijk op systeemherstel. Daarnaast worden er in bepaalde natuurgebieden overlevingsmaatregelen genomen om verdere achteruitgang van de natuur te voorkomen. Een voorbeeld van zo'n overlevingsmaatregel is om natuurlijke vegetaties te herstellen, door de structuur te verbeteren of door de begroeiing weg te halen.
Onderzoek en analyse
Om effectief natuurherstel te bereiken, zijn er onderzoeken en analyses nodig. In de komende jaren zullen in veel gebieden onderzoeken worden uitgevoerd om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie. Vanaf 2027 kunnen we gerichte herstel- en hydrologische maatregelen nemen. Dit zijn maatregelen die gericht zijn op het bijvoorbeeld maatregelen om overstromingen te voorkomen, water vast te houden of de waterkwaliteit de verbeteren. Het onderzoeken en herstellen van de natuur doen we in samenwerking met verschillende partijen.
Programma Natuur
De maatregelen voor natuurherstel in Groningen staan in het Uitvoeringsprogramma Natuur. In juli vroeg de provincie geld aan voor dit programma. Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft de plannen nu goedgekeurd. We hebben het volledig aangevraagde bedrag toegekend gekregen.
Landelijke context
Het uitvoeringsprogramma Natuur is de Groningse uitwerking van het landelijke programma Natuur (PN). Het PN is door het Rijk opgestart als deeloplossing voor de stikstofproblematiek en biodiversiteitscrisis in Nederland. PN streeft ernaar dat op termijn de natuur zichzelf in stand kan houden. In 2030 is 70% van de doelen om de planten en dieren en hun leefomgeving in Natura2000-gebieden in stand te houden behaald. Meer informatie over Natura 2000 is te vinden op de website van de provincie Groningen.
*Vanaf 27 juni 2024 is de regeling specifieke uitkering Programma Natuur 2e fase verlengd tot en met 2032.