Na het beƫindigen van de turfwinning raakten de gronden in verval doordat ze voor de eigenaren niet langer rendabel waren. Hierdoor verdween veel van de oorspronkelijke natuur, die plaatsmaakte voor landbouw, woningbouw en infrastructuur. Hoewel dergelijke laagveengebieden in Nederland vaker voorkomen, zijn ze op Europese schaal zeer zeldzaam.
Herstelmaatregelen tegen natuurverlies
Natuurlijke processen zoals verlanding en verbossing, die door de hoeveelheid stikstof versnellen, bedreigen het ecosysteem. Staatsbosbeheer verwijderde daarom boompjes en struiken bij de historische petgaten en groef de petgaten opnieuw uit. In de trilvenen schraapten ze haarmos weg om het veenmos, dat water goed vasthoudt, de kans te geven zich te herstellen. Dit is ook goed voor de leefomgeving van beschermde diersoorten in dit gebied, zoals de otter, hermelijn, waterspitsmuis en de grote modderkruiper.
Resultaat
De herstelmaatregelen zorgden ervoor dat de petgaten binnen 1,5 jaar weer zijn begroeid en dieren, zoals waterjuffers en libelles, het gebied weten te vinden. De Doezumermieden toont aan dat gericht natuurbeheer de biodiversiteit in zeldzame laagveengebieden effectief kan behouden en versterken.
Petgat, begroeid met waterplanten. Het resultaat 1 jaar na de herstelwerkzaamheden.
Uitvoeringsprogramma Natuur
Dit is een van de projecten uit het Uitvoeringsprogramma Natuur 2021-2023 (pdf). Met de projecten uit het uitvoeringsprogramma herstellen we natuur in onze provincie zodat deze behouden blijft voor de toekomst. Zonder herstelwerkzaamheden verdwijnen bijzondere planten en het leefgebied voor kenmerkende diersoorten. Maatregelen zijn nodig vanwege de hoeveelheid stikstof in de natuur. Dit doet de provincie samen met het Rijk en terreinbeheerders.