Het project 'Handen uit de mouwen op Groninger klei' van de Stichting Groninger Voedseltuinen werkt samen met AOC Terra. Het plan is om vanaf januari 2025 toekomstige tuinders te werven voor een opleiding die in september 2025 van start gaat. In de periode september 2025 tot en met medio 2027 zullen dertig mensen worden opgeleid tot agro-ecologisch tuinder in Groningen. Na afronding van de opleiding zal Stichting Groninger Voedseltuinen de deelnemers begeleiden bij het opstarten van een Community Supported Agriculture (CSA) Voedseltuin in de provincie Groningen.
Keteninitiatieven
Andere recente zogeheten korte keteninitiatieven zijn:
Lokaal eten op school
Het project 'Lokaal eten op school' is een initiatief van Stichting Toentje. Zij stellen zich ten doel om warme lunches van lokale producten op scholen te bieden. Hierbij staan duurzaamheid, ondersteuning van lokale boeren en gezondheid centraal.
Noordelijk zadennetwerk
Het 'Noordelijk zadennetwerk' richt zich op biodiversiteit en voedselzekerheid door een Noordelijke zadenmarkt te organiseren in maart 2025.
Groene Keuze
De 'Groene Keuze' is een project van stichting Economische Samenwerking Noord-Nederland. De bedoeling is dat bezoekers van de website horecagroningen.nl eenvoudig kunnen filteren op horecazaken met een duurzaam aanbod om een bewustere keuze te kunnen maken. Deelnemende horecabedrijven kunnen de informatie aanvullen en de 'boer-tot-bord'-route zichtbaar maken.
De smaken van Groninger werelderfgoed wadden
'De smaken van Groninger werelderfgoed Waddenregio' heeft als doel om de eetcultuur op en rond de Wadden te bevorderen. Dit project zoekt een grotere afzetmarkt voor de Waddengastronomie, namelijk de stedelijke regio van Groningen. Het initiatief verbindt het netwerk rond streekproducten, producenten, verwerkers, afnemers in de horeca in de Waddenregio aan de stad Groningen.