Het klimaat verandert en dat merken we ook in Groningen. Dit vraagt dat we ons landschap op een andere manier inrichten, zodat de provincie veilig en leefbaar blijft. Dat doen we samen met gemeenten, waterschappen en inwoners.
Extreme weersomstandigheden
Hoosbuien, droogte en hitte komen steeds vaker voor. Deze veranderende en soms extreme weersomstandigheden kunnen grote gevolgen hebben voor de landbouw, wegen en fietspaden, dorpen en steden en de natuur. Het is belangrijk dat we onze omgeving klimaatbestendig inrichten, om de effecten van klimaatverandering zo veel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door water langer vast te houden, zodat we dat in drogere perioden kunnen gebruiken. Dit proces noemen we klimaatadaptatie. Naast technische oplossingen zoeken we ook naar oplossingen die de natuur ons biedt.
Klimaatadaptatie biedt ook kansen voor innovatieve vormen van landbouw, voor natuur- en biodiversiteitsherstel en daarmee een verbetering van het woon- en werkklimaat van de provincie Groningen.
Samen met partners uit de regio (Groningen/Noord-Drenthe) ontwikkelen we een regionale strategie voor klimaatadaptatie. Welke aanpassingen kunnen we doen voor een verbetering van het klimaat? Uitgangspunten hierbij zijn veiligheid, het vasthouden van water, een gebiedsgerichte aanpak en betaalbare oplossingen. Verder zijn kennis en bewustwording, innovatie en nieuwe werkgelegenheid van belang.
De regionale klimaatadaptatiestrategie ( PDF-bestand, 2 MB) is in maart 2022 goedgekeurd door de colleges, raden en besturen van alle partijden. Met deze strategie wil de werkregio Groningen / Noord-Drenthe de gevolgen van klimaatverandering gezamenlijk aanpakken.
In september 2023 hebben de partners de Regionale Uitvoeringsagenda ( PDF-bestand, 725 KB) vastgesteld, met concrete maatregelen. In de Regionale Uitvoeringsagenda staat wat de gevolgen van klimaatverandering voor onze provincie zijn en een plan voor een gezamenlijke aanpak. Daarbij kijken we ook naar oplossingen over de provinciegrenzen heen, zoals de toevoer van water uit het IJsselmeer in perioden van droogte.
Om de bewustwording onder inwoners in de provincie Groningen te vergroten, is ‘Klimaatadaptatie Groningen’ gestart. De provincie Groningen is hierbij een van de initiatiefnemers, samen met onderwijsinstellingen, de Gemeente Groningen en andere partners zoals het Global Center on Adaptation, in samenwerking met het Nationaal Programma Groningen. Diverse activiteiten en campagnes zijn al georganiseerd met Klimaatadaptatie Groningen, waaronder de Klimaatadaptatieweek, de tentoonstelling Sponsland en onderdelen van het inspiratiefestival Let’s Gro.
Natte en gezonde veengebieden zijn kampioenen in het opslaan van CO2 en water. Daarom spelen ze een belangrijke rol in periodes van overmatige regenval én ten tijde van droogte. Doordat grote veengebieden binnen Noordwest Europa (NWE) zijn drooggelegd voor turfwinning, landbouw of bosbouw, werkt hun natuurlijke bufferfunctie niet meer. Met het Interregproject Buffer+ dragen we bij aan klimaatmitigatie en -adaptatie en het herstel van biodiversiteit en het creëren van nieuwe inkomstenbronnen.
In de komende jaren komt er in onze provincie 750 hectare groen bij.