Energie hebben we nodig om te kunnen wonen, werken en leven. De beschikbaarheid van energie is echter niet meer vanzelfsprekend. Als provincie werken we aan een betrouwbaar, betaalbaar, beschikbaar, bestendig energiesysteem voor inwoners en bedrijven.
De energietransitie moet er vooral aan bijdragen dat Groningen een fijne plek is én blijft om te wonen en te werken. Bij plannen en ontwikkelingen houden we rekening met de impact op de leefomgeving. Zo behouden - of versterken - we het unieke Groningse landschap.
De provincie Groningen werkt samen met gemeenten, Rijk en netbeheerders aan vernieuwing van het energiesysteem. Dit doen we door duurzame energie op te wekken, zoals zonne- en windenergie. Maar ook door zuinig om te gaan met energie en het energiesysteem aan te passen, zodat het net de vraag naar en het aanbod van elektriciteit aankan. Op deze manier maken we de provincie klaar voor de toekomst en kunnen inwoners, bedrijven en industrie ook in 2050 beschikken over energie.
In 2020 is de Groningse Klimaatagenda 2030 ( PDF-bestand, 2 MB) vastgesteld. Het is onze bijdrage aan het Nationaal Klimaatakkoord. Met dit akkoord willen we in 2030 de CO2-uitstoot in Nederland met 49 procent terugbrengen ten opzichte van 1990. Om dit doel te behalen is een duurzaam energiesysteem nodig.
In Groningen zijn al grote stappen gemaakt, met name binnen de Regionale Energie Strategie (RES). Hierin hebben we als Groningse overheden afspraken gemaakt over de opwek van duurzame energie op land. We liggen op koers met het Regionale Energie Strategie (RES) 1.02 bod.
Onderstaande kaart laat zien hoe en waar we in de provincie werken aan de energietransitie. Dit zijn zowel bestaande als geplande ontwikkelingen (tot aan 2030). De kaart geeft geen volledig overzicht, maar laat de belangrijkste ontwikkelingen zien.
Disclaimer: deze kaart is een grafische weergave en geografisch gezien niet nauwkeurig. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.
Om van duurzame energiebronnen gebruik te kunnen maken, is uitbreiding en aanpassing van de energie-infrastructuur nodig.
Op specifieke plaatsen in onze provincie kunnen zonneparken worden aangelegd.
In onze provincie kunnen in drie gebieden windparken worden aangelegd: in de Eemshaven, in Delfzijl en bij de N33.
Ook op zee wordt windenergie opgewekt. We onderzoeken hoe de opgewekte energie aan land gebracht kan worden.
Groningen wil dé waterstofregio van Nederland worden. Hiervoor werken we samen met andere overheden, bedrijven en kennisinstellingen.
Verspilling van energie willen we zoveel mogelijk voorkomen.
Bij het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden moet Natuurvriendelijk Isoleren worden toegepast.
Groningen levert komende jaren een bijdrage van minimaal 5,7 TWh aan duurzame energie via zon en wind op land.