Verkenningsfase
De verkenningsfase is afgerond. In de afgelopen tweeënhalf jaar hebben we veel informatie opgehaald bij omwonenden, belanghebbenden en specialisten. Al deze informatie is verwerkt in een variantenstudie. De rapportage van die studie is hier te vinden. Voor de zomer van 2025 neemt Provinciale Staten een besluit over het voorkeurstracé.
Voorkeurstracé
Bekijk kaart in grote weergave
De meest haalbare Doorfietsroute Zuidlaren-Haren, de voorkeursvariant, sluit aan op de bestaande Doorfietsroute van Groningen naar Haren. Deze route loopt via de Helperzoom, Kerklaan en Jachtlaan.
- De Jachtlaan Haren is het startpunt voor deze Doorfietsroute.
- Het tracé loopt dan via de Onnerweg, Geertsemaweg en Westerveen naar de kruising Viaductweg/Westerveen.
- Op deze kruising heeft de fietser de keuze uit twee routes:
- Een recreatieve fietsroute via Appelbergen (Hoge Hereweg). Via de Viaductweg en een gedeelte Dalweg steekt de fietser het spoor over via de spoorbrug. Parallel aan het spoor komt een nieuw fietspad van ongeveer 400 meter. Het fietspad komt op de plek van het huidige rangeerterrein van ProRail.
- Een altijd toegankelijke route via de Rijksstraatweg en Zuidlaarderweg. Deze route is goed verlicht en wordt gestrooid en geveegd.
- Vanaf de kruising Zuidlaarderweg/Vogelzangsteeg gaat de route verder via de kernen van Noordlaren en Midlaren (Zuidlaarderweg en Groningerstraat).
- In Midlaren buigt de route af van de Groningerstraat naar de Esweg.
- De kruising met de Borgwallinge/Heerdelaan in Zuidlaren is het eindpunt van de route.
Ecologie en landschappelijke waarden
Bij de aanleg van de Doorfietsroute wordt rekening gehouden met de natuur en het landschap in het gebied en het behoud van bomen. De kwaliteit van de route door Appelbergen zal worden verbeterd, zodat ook forenzen en scholieren de route kunnen blijven gebruiken. Uitgangspunt daarbij is dat het recreatieve en natuurlijke karakter bewaard blijft en zo mogelijk versterkt wordt.
Rapport voorkeurstracé en bijlagen
Alle informatie is door adviesbureau Sweco gebundeld in het hoofdrapport. Hierin leggen we de aanleiding en het doel van de Doorfietsroute uit, geven we een toelichting op de landschappelijke waarden, het voorkeurstracé en het vervolg van dit project.
In de bijlagen 1, 2 en 3 leest u de verdiepende inhoud van de verkenningsfase (studie van verschillende routes), de resultaten van diverse onderzoeken (landschap, ecologie) en een toelichting op het participatieproces van de afgelopen 2,5 jaar. De complete rapportage van de tracéverkenning en variantenstudie is hieronder te vinden:
- Bijlage 1: Tracéverkenning en variantenstudie (
PDF-bestand, 8 MB)
- Bijlage 2: Verkenning Appelbergen (
PDF-bestand, 5 MB)
- Bijlage 3: Participatie (
PDF-bestand, 1 MB)
- Bijlage 3a: Fietsenenquête (
PDF-bestand, 6 MB)
- Bijalge 3b: Eerdere reacties uit fase ophalen (
PDF-bestand, 2 MB)
- Bijlage 3c: Eerdere reacties uit fase informeren en reageren (
PDF-bestand, 396 KB)
- Bijlage 3a: Fietsenenquête (
Reactienota
Tussen 30 januari en 2 maart 2025 heeft iedereen kunnen reageren op de voorgestelde variant. In die periode is de projectpagina ongeveer 2.500 keer bekeken en kwamen er 40 reacties binnen. Alle reacties en antwoorden zijn opgenomen in een reactienota.
Vervolg
Na de politieke besluitvorming over het voorkeurstracé start de planvormingsfase. Het eindproduct van deze fase is een uitgewerkt voorkeurstracé op basis waarvan aan de Provinciale Staten en gemeenteraden een realisatiebesluit zal worden voorgelegd. Naar verwachting vindt dit begin 2026 plaats. Net als in de verkenningsfase zoeken we in de planvormingsfase nadrukkelijk afstemming met de omgeving, gebruikers van het fietspad en andere belanghebbenden.
Video
Deze video (6 minuten, 18 seconden) geeft meer uitleg over Doorfietsroutes. In de video komen alle mogelijke routevarianten voorbij. Deze informatie is niet meer actueel. Op 30 januari 2025 is een voorkeurstracé gepubliceerd.
Waarom een doorfietsroute?
- In de provincie en de gemeente Groningen staat de fietser op één.
- Een fietsnetwerk van hoge kwaliteit is een voorwaarde om meer mensen op de fiets te krijgen en de verkeersveiligheid van fietsers te verbeteren.
- Fietsen is een gezonde en milieuvriendelijke manier van reizen.
- Het komt de bereikbaarheid tussen de stad Groningen en omliggende dorpen ten goede.
Op www.doorfietsroute.nl staat meer informatie over Doorfietsroutes in de provincie Groningen.
Planning
2025/2026 | Planuitwerking |
2026/2027 en verder | Uitvoering |